Улюблена цитата

«Хто керує минулим, - говорить партійне гасло, - той керує майбутнім; хто керує сьогоденням, той керує минулим». І, проте, минуле, за своєю природою змінюване, зміни ніколи не піддавалося.
Джордж Оруелл.

пʼятницю, 14 травня 2021 р.

День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

 Сьогодні, 14 травня, Україна вперше відзначатиме День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, повідомляє Український інститут національної пам’яті.

Пам'ятну дату цього року запровадила Верховна Рада України своєю постановою.




Довідково

Станом на 1 січня 2020 р. Ізраїль відзначив 2 659 громадян України званням «Праведника народів світу» за порятунок євреїв від Голокосту. Україна посідає четверте місце у світі за кількістю цих звань, більше тільки у Польщі, Нідерландах та Франції. Однак ця статистика не відбиває фактичну кількість людей, які рятували євреїв, і цей список у жодному разі не показує реальну допомогу у Другій світовій. Так, тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими.

Звання «Праведники світу» Ізраїль присуджує для відзначення неєвреїв, які ризикували життям під час Голокосту, щоб урятувати життя євреям від знищення нацистами. Отримати це звання можна лише за рекомендацією єврейської спільноти, а спеціальна комісія вивчатиме всі документи та покази свідків. Для отримання звання людина мала надавати значну або/та неодноразову допомогу євреям, без очікування будь-якої фінансової компенсації (хоча покриття витрат на їжу та проживання вважається допустимим). Окрім того, не враховується допомога тих, хто допомагав своїм родичам.

Немає коментарів:

Дописати коментар